Sunday, June 24, 2012

ZIKIR bantu FIKIR



LA HAU LAWALA QUWWATA ILLAH BILLAHI ALI LILAZIM, lafaz zikir untuk hari Isnin mengikut amalan Imam Ghazali itulah PILIHAN bagi permulaan hariku Alhamdulilah. Insya Allah perlu mencapai 1000x untuk hari ini. Hari ini 5 Syabaan sudah berlalu, Syabaan pertama ditulis tapi masih belum diuploadkan. Alhamdulilah untuk Syaaban 1 dan 5 aku selamat berpuasa merebut pahala dan perhatian Allah beserta berusaha bersusah payah demi mengembangkan syriat Allah untuk makhluknya dimuka bumi ini.
Sekarang 10.30 pagi isnin, ditempat kerja yang memboringkan tanpa ikatan teamship, aku terasa terkontang kanting, namun apakan daya inilah cara kerja mereka yang harus aku COPE. Agar sukar bagi aku dengan keadaan tiada minat, keseorangan tambahan pula factor kesihatan akhir akhir ini yang begitu menekan diri. Insya Allah aku akan mencuba sedaya mungkin walau perlahan flownya, walau apa pun bakal komen dan kondem yang diterima. Anggaplah itulah aku yang ingin dilihat dimata mereka.
Dalam hidup ini, tidak ramai yang ingin menghargai orang lain, tidak ramai yang ingin support orang lain, dan tidak ramai yang ingin membantu orang lain apa lagi tidak ramai yang ingin LEAD orang lain. Justeru kalau jiwa kita suka membantu, suka menghargai, suka support orang keliling, Alhamdulilah kita adalah lain dari yang lain. Setakat ini, aku belum merasa jemu walau pelbagai reaksi aku terima selama aku menjadi AKU disisi orang orang disekelilingku. Sebagai manusia biasa, aku akui GETIR rasa yang tercipta, namun aku ingat, bisikan syaitan dan jin sentiasa menyesatkan manusia. Walau apa pun yang pernah aku terima, walau apa pun cerita disebaliknya, aku tetap menjadi AKU. Aku harus berani mengambil risiko dan berdepan dengan apa saja cabaran kerja dan hidup.
Benar, jangan harapkan BAHAGIA datang dari orang lain. Berbahagialah dengan cara kita sendiri. Walau muka orang masam mencuka penuh prejudice, kita tetap senyum paling manis buat mereka, yang melihat dan  mengetahui isi hati kita ialah Allah bukan mereka. Insya Allah sebaik senyum sudah tertulis balasan baik dibuku peribadi kita. Belum lagi ganjaran pada perbuatan yang diniatkan, dan belum lagi perbiatan yang dilakukan yang berupa KEBAIKAN untuk orang lain. Indah jika kita memilih hidup bertuhan. Bahagia adalah selama mana kita mampu menikmati peluang BERTUHAN, mampu berzikir, bersolat, berpuasa, bersedekah, berbuat baik dan pelabagai perkara demi kerana Allah dan untuk tujuan mengembangkan lagi syiar agamanya sekurang kurangnya pada diri sendiri.
Alhamdulilah dengan bantuan zikir As maul Husna Almuhyii Al Mumit, minda seakan bercambah dan ligat, aku boleh focus 1 jam untuk melihat secara kasar Career Counseling, career development dan alhamdulilah terciptalah Career Advice programme. Alhamdulilah jangan putus asa dengan Allah, jangan rasa sedih bila sekeliling kita seakan tidak seperti yang kita harapkan, lihatlah the bright side keadaan, kalau kita busy dengan kwn dan team, kita seakan lupa ada juga cara bersendirian penuh zikir akan lebih mendatangkan ilham. Kerja sendiri, mengorek maklumat, berfikir, menyusun dan baru mengadap bos bila semuanya kemas dan setiap perkara sediakan reason mengapa dan berikan ruang andai bos ingin menambah baikkan lagi sebagai sentuhannya as a bos, kita teriam dengan hati dan minda terbuka. Alhamdulilah.
Sebagai manusia biasa, kita sering BUNTU bila apa ada tidak seeprti yang diharapkan, kita sering menjadikan kisah orang lain sebagai kisah terbaik, cerita hidup orang lain sebagai cerita terbaik, bila pengkisahan kita agak berbeza, kita mula merasa jauh dari peluang baik dan bahagia. Kita juga sering merasa sedih dan jauh hati bila dipulaukan, kita juga rasa bungkam bila apa yang dicakapkan lain pula diterjemahkan dan dihebahkan, begitulah siapa manusia disekeliling kita yang Allah ingin tunjukan pada kita. Senyum pada semua tapi jangan PERCAYA, berbuat baik pada semua tapi jangan berharap sepenuh hati pada mereka. kita akan terus memeluk mereka bila berkesempatan penuh kasih sayang, tapi jangan ingat pelukan kita itu mampu mengunci mulut mereka dari terus mencerca kita. Biarlah mereka dengan cara mereka, kita terus tunduk pada kehendak Allah, kalau rasa gusar, usah ulang pertemuan, takut tidak mampu berbuat baik yang sepatutnya, kalau terserempak dimana mana, merekalah tetamu kita, kita sambung silaturahim kerana Allah walau mereka memutuskan untuk PUTUSKANNYA. Kita buat kerana Allah, pengadilnya Allah yang ESA, usah berharap pada manusia manusia yang lemah disekeliling kita.
BERGANTUNGLAH hanya pada Allah dan terus berbuat baik pada semua dan hargai mereka mereka yang BERBUAT BAIK pada kita selama nyawa dikandung badan. Kasih dihati yang pernah TERCIPTA akan kekal dibawa mati.