Wednesday, October 6, 2010

A step ahead!!


Hari ini mungkin hari yang dinantikan oleh sesetengah orang dipejabatku. hari ini adalah jamuan raya CFS Nilai, acara makan makan percuma memnag digemari oleh kebanyakan orang haha. Mungkin untuk sesetengah kawan, yang trepenting disebalik acar makan makan percuma ialah bersilaturrahim, kerana itulah walau pun berpuasa enam, masih mengimarahkan majlis dan bersungguh menyalami semua para hadirin disekeliling...aku perhatikan semua itu pada seorang senior merangkap boss yang aku kenali Mdm Norliza.

Aku cuma berperasaan biasa. Pemilihan baju pun baju biasa, tapi aku amat mengerti perlu menghadiri majlis ini awal seperti yang dijadualkan kerana ada bacaan tahlil. seperti biasa, seronok bersalaman, ringankan tangan menghulur salam. Tiada rasa ingin riak apa apa. handbeg ke, gelang ke, baju baru berlabuci ke, haha bagis esetengah orang itulah bahan pandangannya. Aku pasti emncari tempat duduk yang paling low profile, dikalangan supporting staff pejabat. Aku agak gembira melihat hidangan nasi Arab kambing dngan acar Tomato, sesuatu yang aku sangat suka tapi tidak reti untuk menyediakannya.

Aku bersama Azzu..pergi dan pulang sekali setelah dipesan oleh Izuan, accountant muda pejabatku. Izuan selalu kusapa seperti adik sendiri dan aku sedikit pun tidak merasa cuak malah kerja kerjaku dengan Izuan sangat lancar. Aku tahu akus eorang yang sangat senang difahami. Aku sedaya upaya memudahkan kerja yang melibatkan orang lain agar tidak timbul rasa gelisah atau tidak puas hati orang lain. Alhamdulilah aku gembira dengan cara mereka terhadap aku. mereka diberi lebih satu marjah dari 100 markah yang dimiliki oleh semua orang disekelilingku. Aku mengguna pakai teori penerimaan yang diajar Dr Khan.

Aku banyak membaca journal khas 101 suite. banyak yang sangat releven dengan kerja kerja ku dan usaha usaha penulisanku. Idea seakan makin bertambah, aku perlu garapkan frame blog baru yang didasarkan pada PERHUBUNGAN. Asas positive melihat dan mengendalikan perhubungan. Aku perlu dekatkan diri dengan source source utama dengan teknik bab ke bab yang menarik. semua rangka rangka itu kemas dalam fikiran, aku perlukan lakaran dikertas agak step tidak hilang.

Ada kalanya boring melanda diri bercampur mengantuk. Aku tinjau chat room. Bersembang dengans eseorang yang aku tidak mahu tahu siapa tapi englishnya berterabur. Bila dia bertanya pasal aku dengan sennag dan mudah aku jelaskan sekaligus memberikan aku rasa lega.Aku memerlukan tempat untuk aku meluahkan apa yang aku pegang pada diriku bagi mengutkan lagi self konsep yang terbentuk selepas sebuah TRAUMA dalam perhubungan.

Aku tidak menganggap aku GAGAL tapi aku juga tidak mengatakan aku terlalu berjaya, tapi aku berada diambang boleh Cope.Cuma ad waktu waktunya bila trigger tertentu datang, aku menjadi terlalu lemah dan cepat lemas dan berserabut. Bila aku merenung jauh jauh, keadaan seakan meminta aku untuk tetap seperti dulu ligat, ada perancanagn diri sendiri yang kemas, ada seseorang lelaki dan perempuan yang aku boleh berkongsi semuanya then aku akan maintain cool. Aku harap tuhan temukan aku seorang yang bernama sahabat, seorang yang tidak mementingkan dirinya sahaja, seorang yang tidak menggunakan aku dan yang teramat penting seorang yang tidak memainkan perasaan aku.

Hari ini juga 1 sms yang istimewa dihantar kepada Dr Khan. Aku tahu dia menunggu sms sebegitu dari aku, terpulanglah apa yang dia anggap, yang pasti aku telah menghulurkan salam TRUE FRIENDSHIP dan menolak gurauan nakal yang telah dihantarkannya. Dunia sekarang padaku amat mustahil untuk tidak berhubung. lebih lebih lagi orang yang bercirikan SOSIAL seperti aku. Aku rasa buntu bila ruang perhubunganku dihadkan.

Aku perlu kembali aktif, membuat senarai happy to do list untuk sendiri dan family. keluar bersama angah dan anak anak. dan yang paling penting projek diri sendiri kena ada anjakan perubahan dari masa kesemasa. Yessssss...kita perlu banyak senyum dan ketawa...kerana senyum dan ketawa mengkinkan positive yang ada dalam diri. take it easy itu yangs ellau dipesan pada wahida anak sulungku yang sellau pulang dengan muka saratd engan masalah dari Asrama. hidup menag banyak dugaan, tapi Alalh tidak tinggalkan kita sendirian ..dibekalkannya kita ketajaman akal dan fikiran ...jadilah seorang yang mengsyukuri nikmat dengan menggunakan peluang akal dan fikiran itu dari membiarkan segala nya seakan semaunay boleh diharapakan turun dari Langit seperti Hujan!! haha


Byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee for Now!!!