Sunday, March 7, 2010

Manisnya perkongsian....."Ummi tak payah beranak banyak...tiga cukuplah...nanti ummi tak ada peluang nak jaga kami anak anak saudara ummi!!!" Aku masih teringat inilah kata kata Ana anak saudaraku bila aku selamat melahirkan anak sulungku 12 tahun yang lalu. Ana satu satunya anak saudara pertama yang sering aku berimpian yang tinggi terhadapnya.Mungkin betul kata kata Ana kalau aku ramai anak sendiri...mana sempat aku hiraukan keperluan dan kepentingan anak saudaraku lagi.

Pagi ini...smsnya cukup menyentuh hati..." terimakasih ummi kerana amat memahami...ana tidak ada sesiapa lagi yang boleh berkongsi susah senang...ummilah tempat ana mengadu menghilangkan rasa sedih dihati". Sms ini cukup meberitahu aku...kesabaranku menyelami perasaannya..kelukaannya..pemikirannya..kini sudah menampakkan hasil. Bila kefahaman berada ditahap yang betul...reaksi spontan yang ikhlas dari hati bisa menyejukkan hati yang sedang memerlukan. Aku berani menagatkan Ana anak saudara seorang yangs angat cantik...lirik matannya..senyum berlesung pipitnya...liuk tubuh badannya...kelakar bersahajannya...CUKUP Sempurna!!!. Sedari kecil aku perasaan anak kecil ini pasti amat cantik satu hari nanti. Mungkin kombinasi mamak look dari bekas Abang iparku dan wajah melayu asli kakakku. Apapun kecantikan itu juga anugerah tuhan kepada hambanya.

Bukan setakat hari ini aku mendengar keluh resahnya. Aku pernah memanjat tangga sekolahnnya bertemu empat mata dengan guru kaunselingnya. Aku tidak segan silu bila air mataku berlinangan tanpa henti didepan guru kaunselingnya...kami berbincang untuk lebih memhaami...untuk sama sama mengambil jalan yang terbaik menyokong keperluan seorang insan yang bernama Ana. Biasalah...bila ibubapa bukan lagi pemberi ketenangan...bukan lagi pemberi kebahgiaan...bukan lagi tempat yang senang untuk mengadu segala kemelut kehidupan seharian seorang remaja...maka kawan kawan senasib menjadi kelompok rakan yangs angat akrab dan saling pengaruh mempengaruhi bagi mencapai hasrat bersama untuk merasa bahagia walau dengan jalan yang sangat singkat.

Sejuk hati ku melihat Ana seketika kembali dari rumah perlindungan remaja. dan hasratnnya berkobar kobar untuk berbakti kepada orang tuanya. namun tidak sampai setahun, Ana sudah kemabli menjadi Ana yang mengelak untuk bermesra dan bercerita malah menjadi terlalu perahsia dan penuh prejudice. Hingga aku tergamam bila keputusannya untuk berkahwin dan kedua ibubapaku dibelakangkannya. Aku melihat bagaimana terlukanya hati seorang atuk dan nenek yang sedari kecil megendung dan mengusung bayi bernama Ana ini. Tapi aku bersyukur kedua orang tua ini tidak pernah berubah hati yang penuh kasih sayang yang ada pada mereka. Ana kembali sebagai isteri orang dan meberikan kami seorang lagi cahaya kasih baru..Afifah Irdina. Aku gengkel pada mulanya untuk mendakap Afifah walau puas kulawan rasa hati ini. Puas aku memujuk hati ini...bayi ini tidak bersalah.

Dalam seribu kesempitan dan kekusutan kehidupan mereka yang aku dengar, hinggalah pada suatu petang berita tergempar itu aku terima dengan linagan air mata...apalah nasibmu anak saudaraku Ana...walau segunung rasa aksih sayang ini buatmu...kau tetap melaui ujian getir yang telah dijanjikan Allah buatmu. Aku meliahat reaksi orang lain...tidak ada seorang pun yang menghulurak tangan kepadanya. Menyokong keperluannya kehidupan pincangnya...dan aku dengan nekad dihati lantas kuhulurkan tangan padanya untuk menampung berdirinnya dia dengan sendiri walau takdirnnya untuk selama lamanya. Semuannya ini kerana aku sangat mengasihi Ana...dia adalah darah daging ku juga...dia berada didalam kedaan yang sangat memerlukan seseorang dan sokongan. "Ana hidup perlu diteruskan...marilah hidup dengan Ummi sayang!! Ana perlu bekerja besarkan baby sendiri...ummi tidak perlukan apa apa dari Ana...cukuplah kalau Ana terus berdiri untuk meberi kehidupan yang tidak ada kurang kepada takdir hidup anak Ana..Affifah Irdina" itulah rayanku pada Ana agar dia tinggal denganku di Petaling Jaya ini sambil mencari makna sebuah kehidupan.

Benarlah...berilaha kasih pada yang memrlukan..berilah perhatian pada yang terdesak..berilah sokongan pada yang hampir jatuh..berilah peluang pada yang mencarinya...berlah sedikit cahaya pada mereka yang berada dalam kegelapan agar bisa menyuluh jalan yang perlu dilaluinya. Kini hampir sebulan Ana tinggal bersamaku. Akmi sering ebrbual sebelum tidur...buat kerja bersama ..bersantai bersama...segaalnya bukan rahsia lagi..aku amat memahami apa yangs edang dilaui Ana..dan aku amat memahami kerekter sebenarnya Ana...dalam diam diam..Ana juga menjadi penghiburku...apa yang aku makan pasti dia juga akan makan walau agak lewat. Apa yang aku pakai...dia boleh memakainya...apa yang aku nikmati...dia turut sama menikmatinya. Aku ingin terus meyapu mutiara dimata nya...memeluknya kemas memberi harapan...mendengar cerita dari jalan cerita yang terlalu asing bagiku...dia tidak akan keseorangan lagi...walau tawa dan tangis ..kita akan kongsi bersama. Tiada yang lebih bahagia bagi hati ini selaian melaihat Ana mampu mengenepikan sedikit kesedihaan dihatinnya dan terus tersenyum bahagia memberikan bahgia kepada anaknnya Afifah Irdina....kasih ibu...sengsara ibu..keluh rsah ibu...anaklah penawarnnya. Ahti aku tersentuh melihat kemesraan dua beranak ini dan aku memahami setiap detik berjauhan yang dilaluinya biarlah kuisi dengan tawa senda kami anak beranak....semoga dirasakannya masa begitu pantas bergerak untuk menemui anaknnya kembali.....

Semoga Allah membantumu Ana...kerana dialah yang lebh mengetahui...kita sama sama berserah kepadanya....Selamat berjuang sayangku!!!! disetiap perjalanan yang pahit ada kemanisan yang menanti dihujung sana...percayalah!!!!!