Monday, April 2, 2012

ALHAMDULILAH.....


ALHAMDULILAH ucapan yang sering melintas diminda setiap kali aku pegang keyboard dan memulakan barisan pertama penulisan diblog ini, tiada lain tempat untuk aku berterimakasih selain pada Allah, tuhan yang bijak mengatur seluruh ala mini termasuklah kehidupanku sendiri. Cuma aku yang masih tercari cari KEMANISAN yang masih tersembunyi lantaran akal terlalu cetek untuk menduga maksud aturan Allah yang terlalu dalam dan besar hikmahnya. Alhamduliah untuk saat ini, minit ini, jam ini, hari, minggu dan bulan. Kini April sudah meniti hari.
April bulan kelahiranku, Cuma hari yang selalu aku raikan bukanlah hari kelahiran aku sebenar. Aku bukan Taurus tapi aku Aries. Namun 2 bintang ini sangat synonym dengan karektor aku. Kalau sebut pasal bintang, aku pasti teringatkan kak Noni dia agak mahir dgn psychology bintang sedap mendengar coletehnya tentang kelebihan dan kekurangan orang berbintang sekian sekian. Waktu pejabat aku sedaya upaya focus, minda aku sekarang terlalu sarat dengan idea dan perlu dikeluarkan pada kertas dan perlu didelegate pada orang2 orang tertentu. Selagi aku tidak keluarkan selagi itu badan jadi berat kerana mindaku SARAT. Ini juga bentuk REZEKI dari Allah, orang lain bukan senang nak cipta idea, aku memang sudah sedia ada, bila masuk saja perbincangan spontan ianya TERKELUAR.
Alhamdulilah, sabtu malam aku seakan terpanggil untuk call kak Ima sekadar bertanya khabar. Dekat satu jam kami berbual akhirnya menghasilkan business venture yang sangat baik. Kak Ima setuju dengan idea aku . Insya Allah kalau ditakdirkan rezeki kami berdua, aku dan kak Ima akan sama sama menerajui LADY TRIP ke India. Pengikut sudah ada, Cuma destinasi perlu dipelbagaikan. Aku tidak boleh hanya Nampak KOREA. Kawan2 yang pergi Korea juga berminat untuk pergi ketempat lain. So untuk kali ini entah mengapa seakan ada daya luar yang menolak aku pada kak Ima dan destinasi India pun keluar. Aku dan kak Ima memang minda business, kak Ima banyak tarikan tapi kurang startegi, bila aku letupkan cadangan, dia menjerit kecil kesukaan. Core business kak Ima ialah Insurance.
The same proposal juga aku terfikir untuk dikemukan pada Pak Wan. Kenapa Pak Wan?..Pak wan sangat arif dengan INDONESIA. Ini satu kelebihan, aku dan pak wan boleh bekerjasama, he trust me as a person dari cara dia communicate dengan aku. Aku pulak ingin menggunakan semua yang dia tahu tentang Indonesia, urusan client dan marketing aku yang buat. Rasanya dengan Pak wan boleh buat usul 50 50 untung. Dengan kak Ima pun mungkin 50 50 jugak. Dalam waktu terekat ini aku perlu aturkan pertemuan dengan Kak Ima dan Pak Wan solely untuk business discussion. Penyakit aku sekarang bila sebut business terus segar, terus terpelanting semua sakit2 kepala, mual dan boring. Terus rasa nyaman dan seakan dipuncak dunia. Entah apalah rezeki yang bakal Allah turunkan buat aku. Saban hari aku perlu pertingkatkan usaha usaha ibadat dan kebaikan serta kesabaran. Allah tetap bersama aku siang dan malam.
Alhamdulilah semalam aku putuskan untuk menghantar kak Nana balik ke hostel bersama hubby. Untuk pertama kali dalam hidup akhir akhir ini aku melalui perjalanan yang tenang dgn hubby, sepanjang jalan aku Qada’ bacaan surah pilihan yang tidak sempat, Ai Waqiah, Addukhan, Almulk dan Assajadah dan dalam perjalanan pulang aku mengalunkan mathurat. Kami berhenti di2 buah masjid, masjid Simpang Lima dan masjid Huda. Sebelum tidur, bacaan Arrahman dan Almulk cukup menenangkan hati dan memberikan aku tidur yang lena selepas membaca sebuah article dalam Women Weekly. Alhamdulilah atas kesukaran dan kepayahan yang aku tempuh dalam hubungan suami isteri, adik beradik, saudara mara dan persahabatan akhirnya aku akur mereka semua manusia biasa bukanlah tempat yang HAK untuk aku dambakan, sebaliknya JALAN ALLAH akan lebih besar dan luas untuk menerima aku. Allah lebih sayangkan aku dari mereka mereka semua.

Ya Allah kini bulan April tiba, bermulakan angka lebih 1 dari umurku yang dulu, aku ingin hidup sebagai hambamu yang sedar diri, sedar potensi dan Merasai penuh KECINTAAN pada ilahi. Pilihlah aku ya Allah, gerakan hati dan langkahku hanya untuk kebaikan akhiratku. Amin

Ya Allah…
Aku sering mendamba cahaya kasihmu
Cahaya itu menenangkanku
Aku sering mendamba CINTA agungmu
CINTA itu sangat menjaga aku sebagai hambamu
Aku sering Mendamba PETUNJUKmu
Petunjuk itu bakal menambah KEIMANANku
Ya Allah matikan aku dalam IMAN
Kuatkan aku untuk terus BERJUANG
Demi menegakkan KEBENARAN
Mengukuhan KEBENARAN agamamu
Membuktikan KEKAMILAN ciptaanmu
Supaya mereka juga akan TERUS SUJUD
Memohon PERLINDUNGAN dan KASIH SAYANGmu