Sunday, March 28, 2010

KEJAMMMMMnye aku!!!!


Di awal minggu telah kuumumkan pada anak anak dan semua ahli keluarga minggu ini sabtu sibuk berseminar dan Ahad adalah hari untuk hanya beraktiviti didalam rumah. Membasuh..mencuci..melipat..mengosok..memasak...cuma mengenangkan hujung minggu bolehlah segalanya bermula agak lewat dari kebiasaan hari hari kerja.

Kiranya Ahad ini adalah ahad terakhir bulan March 2010. Aku memulakan hari dengan memberitahu senarai keperluan barang barang dipasar kepada sang hubby ynag lebih dahulu begitu cergas pagi ahad itu kerana rehat dan tidurnnya yang panjang. ya senarai keperluan masakan untuk makan pagi ..tengahri dan malam. Sebelum barang barang pesananku sampai..aku terlebih dahulu bergegas mencuci dapur menyusun atur kembali segala yang lintang pukang dengan gelas dan cawan cawan yag diletakakn anak anak sesuka hati mereka. tidak lebih setengah jam kembalinya pesanan..yesssss sardine roll ku siap untuk menjadi hidanagn makan pagi hujung minggu bersama. dalam aku berkira kira dan bercongak congak agak lama aku tidak memasak gulai ikan tongkol ala ala makan nasi berlauk. Mengingatinya meleh air liurku..hehe

lantas tangan dengan pantas mendailkan nombor emak...merujuk resepi..namapak sangat lamanya tidak ebrgulai..hehe..dan sebelum mak memberitahu dengan terperinci apa yang tidak ditanya..aku cepat cepat memotong...demi menjayakan misi dirumah hari itu...hehe lain kali ya mak!!! dan lepas bercakapd engan mak tiba tiba hati aku TERINGATKAN UMMI..ibu saudaraku.

Aku ada menghubungi Ummi 2 kali pada 2 minggu yang lepas memang kuakui aku agak jarang cuba menghubunginya..bermanja dan bersaul mate seperti selalu...lantas aku mencuba nasib kali ini..kerana ada panggilan RINDU...siapani...jauh bunyi suaranya....angah ni ummi..jawab ku....hehe ohhh anagahhh lamanye angah tak telefon ummi...keciknye hati ummi..kalau anak saudara lain ummi mungkin tidak kisah tapi kalau anagh lama tak teelfon ummi...ummi sangat kecil hati...ohhhhh kesiannya..kenpalah aku mebiarkan hati yang menyayangi aku ini tertunggu tunggu dalam penuh sepi dan keseorangan..KEJAMNYAAAAA AKU!!!! Aku cepat cepat minta maaf dan aku mengaku aku memang bersalah...maaflah ummi..beranya khabar...buatnya..jirannya yangs akit..aktivitinya..dia bertanya khabar aku dan anak anak terutama kakak ( Anak sulungku) memanglah kakak lebih dari mamanya..mantap dan pintar ucapku...dia berkirim salam. Kemana pergi tidak balik usulnya??..sebenarnay balik tapi ada agenda menghiburkan anak saudara...anak anak arwah..baguslah katanya..dan tiba tiba aku menjadi begitu sentimental...kini angah sedar mengapa Alah hanya bagi 3 anak buat angah...anagh perlu kasihi 3 anak saudara yang Alalh akan yatimkan. dan anagh merasai..bagaimana sucinya kasih ibu saudar pada nak saudaranya..anagh merasai bagaimana kasih ummi pada anagh...bETULAH tu sayang katanya..aku menangis dan ummi menagis..kami sebenarnya berjanji tidak mahu menangis.

Sesungguhnya aku tidak boleh merubah kenyataan yang telah tertulis buat diri ini..INSAn pertama yang meyelam dan menyentuh hati aku..yang begitu banyak mebenttuk aku menjadi pendengar yang baik ialah INSAn ini yang ku panggil UMMi..dia mempercayai aku disaat org lain tidak namapak apa yang ada pada aku. dia memasanga harapan masa depan padaku kerana dia yakin dengan kelebihan aku disaat tiada insan lain yang memeperlihatkan kelebihan itu. Dia sentiasa menyokong keputusan dalam setiap langkahku..susah dan walangku...dia sering menyapu airmataku...temmpatnya terlalu istimewa disudut hati ini. Cuma aku tidak mahu mengaku pada kenyataan kekadang aku lebih merinduinya dari emak sendiri. CUMA satu yang dihalangnya..PERKAHWINANku dulu...seakan dia merasai apa yang bakal aku lalui..kata orang kalau hati kita sebati..kita ada hubungan telepathy...

Aku memang KEJAM...meninggalkan dia seorang diri sepi dihujung kampung sana..cuma adik rashidy yang sellau pulang ..tetapi dia mengakui padaku TIDAK SAMA dengan aku adikku itu...memang aku akui..aku lebih memahaminya dan menaganinya....apa cakapku pujukku pasti diturutinya....Kesian dia..mengisi hari hari tuanya sendirian dengan mengenagkan aku..terdengar dengar bicaraku yang melembutkan hatinya...semlm akus eolah tidak boleh memaafkan diriku bila mendengar tangisnya dicorong telefon...MAAFKAN AKU UMMI!!! aku manusia biasa kesibukan dan keasyikanku pada kes kes sekeliling mengalpakan aku pada kasih sayang mu masaku buat mu....namun hati ini tidak eprnah berubah..kenyataan dihati ini tidak pernah bertukar ..sedari dulu Ummilah penghuninya...bicara hati kita serupa...harapan kita sama...lamunan kita sehaluan...corak gasgasan kita berpadu....aku sebghagian hasil didikanmu ummi..itulah hakikatnya!!!!. Minggud epan aku berjanji untuk menghubunginya bersama kakak...dia ingin tahu perkembangan sekolah kakak..ingin mendengar suara manja kakak...

MAAFKAN aku....padahal menghubunginya begitu menenangkan...kesibukan terkadang seakan hasutan kedegilan...arghhhh aku perlu beringat hati insan ini janagan sesekali dikecewakan..mungkin bukanlah panjang sangat waktu yang ada untuk aku menghiburkannya....kejarilah waktu itu selagi ada....Sayang Ummi...

lagi sebuah kisah...KERANA CINTA...


sabtu yang dirancang begitu ditunggu tunggu. Aku amat memahami bila seorang kawan lama mencari dan terus 'book' aku untuk acara bersamanya seharian mesti ada sesuatu yang berbuku dihatinya untuk dikongsi. Sekilas ikan dilaut sudah aku pasti ikan jenis apakah itu kerana aku sentiasa bersifat 'available' untuk yang sangat memerlukan kehadiranku terutama dikalangan kawan kawan dan kaum keluarga..dan bersamanya menjadikan hati aku puas dan tenang setenangnya...NIKMATnya hidup ini!!!!

kami menuju ke Seminar Marriage dan seksualities di USIM...Sesuatu yang agak baru dan BERANI buat pelajar Universiti dan USIM memulakannya. kami mengambil kesempatan bersama berdua sepanjang seminar bercerita berbisik bertulis tulis tentang apa dan mengapa dan sesekali melayan point point penting pembentangan kertas kerja diseminar tersebut. sekali lagi kesimpulannya yang mampu aku buat....KERANA CINTA yang tidak berbelah bagi..Kerana CINTA ynag terlalu tinggi percentagenya..lantas ujian yang datang seakan gegaran gempa bumi yang dahsyat baginya.

Pergerakan phase hidup..ada gerakan tersendiri...bagaimana dihadapai oleh semua orang dengan cara dan cerita yang berbeza tinggal lagi adakan rezeki jodoh itu masih ada...berapa lamakah seseorang itu mengambil masa untuk mengubat luka dihati...bergerak kedepan untuk menjadi seorang yang lain bagi menjabaw sahutan angin perubahan yang perlu dilakukan. dari masa kesemasa kita memang perlu berubah..berubah untuk kebaikan bersama ..berubah untuk saling memberi ruang antara satu sama lain. definasi Cinta semasa muda belia dan semasa kita sudah beranak 4 juga berubah...kerana kita dalah sebuah micro oragnismic process...berkembang kearah keperluan dan situasi serta tekanan tekanan sekeliling.

Mendengar luahan sahabatku itu...aku memahami bagaimana bila hati seorang wanita terisi dengan CINTA. Aku memahami bagaimana indah rasa dicintai dan dihargai. Aku mengerti bagaimana besarnnya sebuah rasa dihati temanku ini bila CINTA suci yang disandarkan pada Allah Taala itu berakhir kejinjang pelamin dan teguh dikurniakan penyeri penyeri hati yang sangat mankjubkan. semua itu bukan sedikit pengorbanan dilakukannnya demi memelihara sebuah CINTA...kalau dihari pertama bertemu jejaka idaman hati ibarat segunung debaran..begitulah pada hari sebelum hati kecilnya telah DILUKAI...hati yang penuh CINTA itu ditatang ..dijagai..dibajai..kerana yakin..aset utama kebahgiaan sudah dimiliki untuk memestikan mahligai bakal mencapai bahagia.

Bila aku merenung matannya...bila aku menatap raut wajahnnya...bila aku mendengar hembusan nafas yang laju dari hati yang sekian lama ditahankan sakitnya..selain penceritaannnya..selain titis airmatanya...ku lihat matannya merenung jauh mungkin melihat jatuhnya percentage kepercayaan yangs ekian lama terbina. Aku akui pengalamannya BENAR..suara hatinnya Benar..kekecewaannya BENAR...BEANR BELAKA...Dia meminta padaku sebagai sahabatnnya..bagaimana ingin menjadi sekuat aku...KUATKAH aku??tanyaku balik...aku cuma ada hati ini berserah pada Allah...apa yang diliahat hari ini pada keceriaan wajahku...tulus bicara dan kelancaran lidahku..penampilan penuh yakin dari tu...ini semua bukanlah sesuatu yang diperolehid engan seminggu menangis...seminggu berbincang...seminggu merintih...TIDAK!!! semmuanya bertempoh tapi positiflah pada diri..pro aktiflah pada tindakan...banyakkan bersabar...kuatkan penyerahan ikhlaskan niat...kukuhkan pegangan.

Apa pun cerita yang aku dengar....terkadang ibarat gerimis padaku...atau lahar gunung berapi yang meletus...aku masih rasa getar luka yang pernah aku alami sendiri membantu proses empati pada mereka. Aku masih menyeka airmata sendiri pada cerita cerita mereka..masih TERASA SAKITnya dan...aku menyeka airmata mereka sambil berkata..Sudah tiba masannya Allah memilih kita..merasa disuatua ketika yang kita hanya ada Allah untuk bermohon ditolong dan dikasihani. Solat penuh bercucuran airmata kerana merasa malu silapnnya kita terlebih dalam meletakkan kasih sesama manusia dan hampir terlupa walau hebat macamana pun insan yang kita puja itu..walau setinggi mana pun KECINTAAnnya pada kita...dia juga bisa menyakiti hati kita sendiri.

Hidup ini adalah PERJALANAN...peluang melalui perjalaanan yang panjang adalah satu nikmat menimba ilmu rahsia Allah lebih banyak. Mungkin dalam suka kita agak terlupa atau kehadiran ekkuasaan Allah itu tidak cukup jitu dihati berbanding bila kita kecewa. Bila hati terlalu sakit dan kecewa bagaimana kita mebaiki diri dengan memberi MAAF...belajar mempercayai dan membina kepercayaan yang telah hancur. Kita tidak mampu melakukannya tanpa PERCAYA bahawa Alah telah mengatur yang lebih baik tanpa kita sedari. Usahlah terus terusan menunding dan mencari salah orang lain..kelak tidak banyak yang kita renungi buat diri sendiri..sesekali terjatuh sebenarnnya Alalh memperlihatkan kita dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung...Alah menyedarkan kita dari igauan yang panjang dalam mimpi disiang hari. Sifatnya terlalu sementara...tugas kita yang lebih besar ialah membaiki diri..meingkatkan ketaqwaan..mengtarbiyahkan insan insan disekeling kita bersama sama kerana hidup ini terlalu SINGKAT!!...penuhilah dengan nikmat dan kesyukuran bukan tangisan yang panjang penuh dendam yang tidak membawa kita kemana mana akhirnya...

KALAU kita percaya...percaya pada semua itu ada kebaikannya..SENYUMLAH..TRAIKLAH NAFAS PANJANG PANJANG...maafkan diri sendiri...teruslah melangah dengan doa yang tidak pernah putus...TUHANKU AWASILAH GERAK GERIKU...AMIN!!!!!!