Sunday, January 24, 2010

Bermulalah Sebuah Episode Baru......


Hari ini 12 things to do ...arghhhh melihat senarai dan menjaalaninya satu persatu mmebuatkan kita merasa kita bergerak mengikut masa. Kalau tidak kita akan terasa seolah ketinggalan dengan kelajuan masa yang terlalu ketara akhir akhir ini. hampir 5 list telah selesai dan mengunji blog untuk satu penulisan baru juga dalam list yang keenam sementara menanti kerja kerja yang dihantar untuk disiapka pembantu.

Semalam sekali lagi terlalu manis dalam sejarah. Setelah berusia 38 tahun ini barulah benar benar berpeluang dengan sebuah cabaran memandu kereta ke KL SENTRAL. Tempat itu menag agak familiar tapi tidak pernah berpeluang mengujunginnya. Bila seorang teman miminta untuk mengambilnnya disitu, lantas seruannya disahut penuh cabaran sambil terus minda menetapkan satu harapan...harapan pembelajaran baru dengan pemanduan ketempat baru KL SENTRAL. Biasalah pagi Ahad, pagi yang sellau kelam kabut dengan urusan rumahtangga dan kerenah anak anak yang meminta itu ini dalam hidangan mereka.Kuih dadar berlauk kegemaran mereka siap terhidang dimeja dan sepat dimakan sekeping dua sebelum memulakan perjalanan.

Menyusur keluar lebuhraya Damansara, inilah laluan biasa setiap hari. Seterusnya merentasi seksyen 17 dan kelaur susur ke Lebuhraya Persekutuan. Mata meninjau mencari sign board KL SENTRAL dan arah susur keluarnya hinggalah hampir susur keluar ke Mid valley Megamall. hati tertanya tanya...Mana ya susr keluarnnya...Apa selama ini aku sudah tersalah sangka dimana letaknnya KL SENTRAL ternyata buka dipinggir Lebuhraya Persekutuan, aku sudah keliru dengan Plaza Pantai...arghhhh. hati sudah yakin kesilapan diri selama ini kerana ternyata tidak begitu mengambil kisah secara serious apa dan dimana. Perjalaanan diteruskan susur kelaur ke bangsar dar Mid valley terus ke pantai dan mengambil arah ke Kuala Lumpur. disatu persimpanagn pantai dalam dan Bangsar...hati meinta untuk terus kedepan mencari pertolongan. jalan kedepan kelihatan seperti jalan sempit dan melintasi sebuah kedai kelihatan beberapa orang lelaki sedang minum. Memberhentikan kereta ketepi jalan dengan senyum dan memberi salam terus bertanya...Boleh tolong saya...mana arahnya hendak Ke KL SENTRAL...saya tidak biasa memandu sendiri kesana...dengan senyum ada getir malu...hehe lalu jawab salah seorang mereka. Senang je Kak dari sini..akak keluar semula ambil kanan jumpa Plaza May Bank pergi terus hingga jumpa trafic light dan masuk kanan terus KL Sentral..Ada Hilton dan Le Meridian kat situ...ohhhh senangnya arah jalan yang diberitahu. selepas mengucap terimakasih , kereta terus meluncur dengan lancarnya masuk ke KL Sentral dan menuju ke tempat menunggu yang dipenuhi taxi untuk menjemput seorang kawan yang setai menunggu.

Ada rasa getar, ada rasa takut, ada rasa berdebar...ditambah lagi janji kami untuk ke Bengkel penulisan bersama sudah meleihi waktunya...arghhh sudah tersangat lambat...tapi perjuangan untuk pengisian hari ini perlu diteruskan. tetapi setelah terlihat kelibat kawan yangs edang kusyuk dengan fonnya bersms...perasaan gembira terus mengilangkan resah dan gundah ynag dibawa sepanjang pencarian KL SENTRAL tadi. dari situ kami memulakan perjalanan seterusnya mencari Taman Permata. warga petaling jaya seperti aku bila masuk Kuala Lumpur dan Gombak terasa seperti orang buta. Kini proses pembelajaran sedang berjalan untuk merasai nikmat serba tahu lalu senag menuju dimasa masa akan datang. memang beebrpa kali lagi kami tersesat. namun masih mmapu ketawa terbahak bahak dan sama sama mempelajari kesilapan mengambil arah jalan tapi akhirnya tepat jam 12 tengahrai kami selmaat sampai dan tersedia sebuah parking rezeki kepayahan kami. Alhamdulilah. sementara menanti sesi petang bermula, kami sempat dudk bersembang, makan tengahhari dan berkongsi ilmu sebelumnnya dengan salah seorang peserta yang menjadi kenalan baru kami...maha hebat takdir pertemuan dan rezeki Allah sebenarnya...rupa rupannya yang dianggap kenalan baru itu ialah seorang kawan yang sama sama belajar diUIA satu ketika dulu...betapa sempitnya dunia dan betapa manisnnya silaturrahim dan perkongsian...kami dapat segalanya pada hari ahad yang tidak terduga begitu banyak peluang dan menefaat yang Allah perturunkan sebagai rezeki...itu belum diambil kira teknik penulisan dan bagaimana meletakkan diri disituasi yang peka untuk menulis....Alhamdulilah terimakasih Pn Ainon...Terimakasih Shahrina...Terimkasih Danial...dan sujud syukurku...padamu rab Ilahi...Alhamdulilah...Nikmatnya!!!!!! Dari sini..bermulalah episod baru trekking penulisan dalam kehidupan seharian kearah pengisian yang bermakna, perkongsian untuk semua..perkembangan ilmu dunia...dalam mencetus perkembanagn diri untuk akhirat.Berani tampil untuk lebih banyak memberi pada masyarat tanpa berharap apa apa balasan pun. Terbukti kasih Allah tidak pernah bertepi...tidak pernah berhenti....Nikmatnya....