Thursday, April 14, 2011

Pinjamkan AKU !!!


Jumaat yang TENANG, sekali lagi aku berkesempatan dipagi yang tenang ini untuk meneruskan blog ini. Aku gembira dan aku bersyukur sedikit sebanyak banyak kebaikan dari penulisan SUARA HATI ini sahabatku Mai telah kembali Alhamdulilah. Rabu malam ketika aku melihat email dari facebook yang menyatakan requestnya dan bersama nota ringkasnya, aku mengurut dada Alhamdulilah dan solat maghribku ketika itu terasa syahdu kerana aku AKUR KEBENARAN pasti terserlah jua.

Tiada Istilah MUSUH dalam hidupku. Bukanlah kerana aku ingin dikatakan terlalu BAIK tapi padaku tiada sebab untuk bermusuh. Aku tidak pernah HAIRAN dengan apa yang orang ADA jauh sekali untuk DENGKI dan IRI HATI, jauh sekali tapi adakalanya aku akan BERUNDUR DIRI bila aku terlalu SAKIT HATI bila aku seakan GIVE UP dan serta merta MENYAMPAH, itulah yang berlaku dengan hubunganku dengan kakak sulungku dan anak anaknya. padaku bila berdepan dengan manusia TAK SEDAR DIRI memang SUKAR dan TERSANGAT SUKAR. Itu pun setelah hampir 30 tahun aku BERSABAR. 30 puluh tahun CUKUP untuk aku menjadi SAKSI mengapa hati ibu aku TERLALU KECEWA..inilah masanya untuk aku Hand OFF setelah segalanya sudah puas aku BERHABIS kebendaan dan perasaan demi menjaga SUASANA dan aku tidak sama seklai akan mencampuri URUSAN HIDUP mereka. KAMI TENANG TANPA DIA!!!

Aku percaya kalau kita tidak bersalah keadaan akan memenangi kita. salah dan betul adalah dua perkara yang JELAS jangan dikelirukan. Kini 2 sahabat telah kembali sahabat yang aku sayang, sahabat yang banyak membuka ruang ruang pengetahuan dan maju diri, Mai dan Kak Umai. Aku amsih teringat bagaimana kak Umai memeluk aku menitiskan air mata maafkan kakak dik katanya bertalu talu. Aku bukanlah barisan rasul jauh sekali tuhan bila seorang yang meminta maaf dengan air mata walau besar mana pun GURISAN yang telah dibuatnya MINDA aku boleh mengarahkan diri untuk aku MELUPAKAN SEGALANYA. Kini agenda kami seseklai menjadi sangat meriah bila bertemu Alhamdulilah kata orang dalam hubungan setelah mesra bergaduh dan berbaik semula hubungan akan jadi LEBIH ERAT aku sudah melalui banyak pengalaman itu semenjak dibangku sekolah lagi. Tiada manusia yang SEMPURNA janganlah kita mengalahkan seorang yang sangat berkuasa menghukum dan melabelkan mereka. Kita sendiri pun bukanlah SEMPURNA sangat masih banyak kelemahan diri, masih banyak yang perlu diperbaiki.

Semalam aku dan hubby berbual panjang ketika menunggu makanan siap dihantar pada kami, aku sempat mengatakan pada hubby semkain lama semakin banyak Allah perlihatkan pada saya bang yang Abang adalah JODOH saya dunia akhirat.Ini adlah satu KEKUATAN buat saya untuk terus memimpin abang. Biarlah saya menjadi kenangan TERINDAH dalam hidup abang..Insya Allah hidup kta semakin sempurna bila terlalu banyak YES dari abang sehingga saya rindu pada perkataan NO dari abang. Senyum suamiku mendengar apa yang aku ucapkan. Dalam hati berkata sinar mata dia terlalu penyayang ..dalam mata dia hanya ada AKU. Syukurlah dia emmahami apa kemeleut yang sedang terjadi antara keluarganya dan Aku. Malah aku pernah berkata kalau abang rasa saya SALAH abang boleh tinggalkan saya dan binalah hidup yang lebih baik. Aku sedia berdepan dengan semua KEMUNGKINAN.

Semalam juga sempat aku membuat panggilan pada anak anak, fayyadh dan Harraz, mendengar suara mereka begitu nyaman sekali mengalahkan segala dendangan indah, mendengar helai tawa mereka kegembiraan bila menerima panggilan mama menjadikan dunia ini terlalu ceria buat aku. Semalam sebelum tidur aku berkata pada hubby, UNIK panggilan AYAH yang digunakan anak anak...AYAHHHHHH bukan AYOHHHH...setiap kali mereka mengucapkannya begitu bermakna kedengarannya ditelinga aku. Saya suka panggilan itu, saya suka cara anak anak menyebutnya, dan bila marah Hararz masih Ayahhhh sekian sekian sekian dengan nada kemarahan..Cuteeeee!!! hehehe. harraz anakku yang sangat expressive, aku sering melihat mindanya dan cara dia berfikir dan seringkali terselit maklumat anak ini terlalu BIJAK,BAIK HATI, PENYAYANG dan BERCITA CITA TINGGI. Alhamdulilah aats kurniaan Alalh yang tidak terhingga ini.

Hari ini jumaat, aku ingatkan diriki untuk menyempurnakan bacaan Surah AL KAHFI...surah yang digalakan dibaca pada hari jumaat surah yang merupakan isi hati AlQuran. Ini sebhg dari amalanku dan inay menambahkan energy dan ketenangan dalam diri. Sudah terngiang ngiang dikepala menjelang harijadiku ke 40 tahun ini aku ingin menhargai insan insan sekeliling yang banyak menjadikan aku hari ini. Aku akan terus menghirup nafas SEGAR anugerah tuhan selagi dizinkan, aku akan terus membahagi kasih sayang yang BANYAK buat mereka yang kena mengena dengaku dan buat mereka yang didalam KESEMPITAN.

Mohonku padamu Tuhan yang mencipta semesta ALAM...pinjamkan aku sedikit lagi MASA..sedikit lagi PELUANG...sedikit lagi HARAPAN...untuk aku sempurnakan tujuan dan keperluan MENGAPA AKU DILAHIRKAN. Bekalkan aku CEKAL bekalkan aku kekuatanmu aminnnn