Monday, March 1, 2010

Semarak February 2010....March 2010 terus diterokai..Serasa February terlalu pantas berlalu. Kini February 2010 telah aku tinggalkan dan bertandan dibulan March pada hari kedua. Terlalu banyak peristiwa...tapi terlalu ketiadaan masa untuk mencoretkan bait demi bait diruangan dambaan hati ini. February yang pantas penuh cerita gembira...penuh keyakinan..penuh kenangan manis. Mungkin February terlalu indah ini hanya kali ini aku melaluinya...ajal boleh datang secara tiba tiba dan bila bila masa sahaja.

Awal february yang meberi kesan positif bagi diriku bila perpindahan pejabat berlaku dan diteruskan dengan meeting department yang pertama. Meeting yang mengambarkan padaku bagaimana membina target yang paling selamat bersesuaian kehendak ketua jabatan. Meeting ynag menyuntik kesungguhan...menampakan langkah langkah kerjasama dan saling memahami kesulitan antara satu sama lain. Meeting yang semakin menjadikan aku cukup menghormati ketuaku Pn Khairani dan cukup menyenangi rakan seperjuanganku Bro Najah. Awal february juga, mewah dengan undangan makan malam yang beriya iya dari sang suami ...sebagai meyambut hari kelahirannya yang ke 39. Selamat hari jadi abang!!! Happy birthday ayah!!!ucapan yang lahir dari setiap kami seisi rumah. Seterusnnya tanpa perancangan awal, kami meraikan kali kedua dengan nana di Damai Laut tanjung Karang berhampiran sekolah Nana. Tiada yang lebih bahagia melihat anak anak tersenyum puas...bangga..penuh ceria meraikan kasih sayang bersama ayah mereka.

Walau kesihatan agak merumitkan, namun hidup perlu diteruskan dengan senyuman. walau dalam hati masih terbayang lakaran lakaran hitam...mata terus memberi sinar berharap pada sebuah impian. Pertengahan February, hari yang ditunggu seisi keluarga besar pak Mat Ali dan Tengku Aini...berlangsungnnya malis perkahwinan adik bongsuku Asmirda dengan pasangannya Mohd Radzi dalam suasana yang sungguh sederhana. Tiada yang lebih meriah...bila bertemu seisi keluarga jauh dan dekat. Mendekatkan yang jauh...memesrakan yang dekat...sebati ikatan kasih kekeluargaan dan jiran jiran. Semoga rumahtangga dibina kekal abadi walau perlu mengharungi ombak dan tsunami kasih sekalipun. Kenangan ketika inilah...Alya Azman sentiasa didukunganku...penuh mesra ..penuh kasih sayang. Kerinduan hati terus mengamitku untk megembirakan mereka. sabarlah sayang!!!!!.

21 Februaray 2010 Anniversary kembali lagi. Inilah tarikh keramat yang semakin jauh dari ingatan. Mengingatinya seolah bergegar rasa hati...masihkah berkeramat tarikh ini. Kalau ikutan jangkaan waktu dan masa inilah tarikh terakhir untuk merenung...mencari kepastian..apakah cinta...kasih...sayang dan perjanjian bisa berakhir. Sesungguhnya kita hanya mampu meneka..merasa..yang lebih menentukan segalanya...memiliki kekuasaan atas setiap keajaiabn dlm kehidupan ciptaannya ini hanyalah Allah Taala. Dengan takdirmu Allah...sedang aku menciumi bau wangi kasturi dengan hati berbunga nyamana saban hari...pada tarikh ini kau mmeperlihatkan aku ketulusan hati seorang yang bernama suami. Menyedari kesilapan lampaunya dan memperjuangkan kesungguhannya untuk terus berada disisi kami kerana baginya inilah kebahgiaan buatnya yang dititipkan olehmu...Alhamdulilah. Mengigil aku melihat set barangan emas putih yang dipilihnnya...mengigil aku bila mendengar kata katanya kalaulah lebih mahal harga rayuan kembali hati ..cinta dan kasih ini pasti dibelinya...ucapnya...aku hampir menitis airmata sambil melurut penuh taajub barangan yang kuidamkan selama ini..akhirnya dipenuhi sang suami yang bersungguh sungguh untuk menebus kesalahannya. Terimkasih abang!!! sebenarnnya bukanlah intan dan permata tukaran hati ini sedari dulu. Cukup kalaulah hidup ini tanpa memuji dan dicintai selagi ianya tidak dikhianati dan didustai. Aku melihat dan merasai manisnya sebuah keajaiban yang terjadi dan aku berada diawang awangan dengan izinmu Allah. janji kami seterusnnya untuk sama sama memijak bumi muliamu Mekkah Mukkaramah ditahun hadapan jika dipanjangkan umur dengan izinmu ...sama sama bersujud sama sama bersembah syukur terhadapmu ya Allah.

February ini juga meyakinkan aku tentang apa itu erti bahagia sejati. Bahagia bagiku ialah BERKONGSI. Berkongsi apa yang aku ada dengan sesiapa yang berada disituasi yang memerlukan. Aku betul betul yakin dengan perasaan ini dan bersamanya aku merasa tenang dan amat berlapang dada. Ana anak saudaraku ditakdirkan kembali dalam hidupku kini dan aku cukup bahgia berkongsi hidup dengannya. Aku ingin membahgiakannnya...melupakan dia akan kisah dukannya diusia yang sebegitu awal. Raut wajahnya yang menawan itu saban hari kurindukan. Dialah anak saudara pertama yang kukendong ke hulu kehilir penuh kasih sayang. Walau apa yang pernah dilaluinnya tidak sedikit pun merubah kasih sayang ini. dan aku sesekali tidak akan membiarkan dia keseorangan merintih dan mengorak masa depannya..susah senangku biarlah bersamanya. Bersamannya aku melihat titip kasih sayang seorang insan yang ada hubung kait dengan ku...nasib dan wajahnya persis anakku sendiri...matanya yang bulat bersinar penuh meraih rasa belas dihatiku ..kepekaannya sangat terserlah..itulah cucu saudaraku Afifah Adriana. Aku tidak ingin bahagia sendiri dan mebiarkan mereka begitu saja..bahagiaku adalah bahagia mereka dan bersama mereka hinggalah datang ketentuan yang berbentuk lain dari Allah taala. Setakat ini, inilah takdir ku...tanggung jawabku...amanahku...melindungi..menyokong..mengasihi dan menyayangi...berkongsi segalannya dengan dua insan ini. Dan tidur ini masih tidak lena jika aku tidak menjejaki anak saudaraku anum. Dia juga sangat memerlukan aku walau tidak pernah dengan suara...pernyataan...rayuan. Namun situasinnya cukup memahmkan aku akan keperluannya padaku..kalau bukan aku..siapa lagi???..Ya Allah kuatkanlah aku untuk terus menyokong mereka mereka yang ingin dan memerlukan aku...panjangkan umurku untuk kebaktian ini...murahkanlah rezeki buat mereka. Amin. Februari bulan kedua yang telah menampakkan segala galanya semoga hari hari kami terus diberkati Allah.

February juga, berakhir dengan penyatuan yang begitu membahgiakan. Kami adik beradik berkumpul di Genting Highland. Linda adikku sayang membawa mee hoon goreng air tangannya yang sangat digemari anak anakku. Adik Fatin pengantin baru membekalkan minuman...kuih muih dan buah buahan dan aku sendiri walau agak kekwat dengan kerjasama along ana berjaya membawa sekotak besar sandwich buat hidangan semua. Betapa bahgianya berkumpul..betapa bahagianya melihat setiap wajah yang ceria dan bahagia...betapa serononnya melihat anak anak dan anak-anak saudara begitu teruja menerokai setiap keseronokan permainan di Genting Highland walau bukan sedikit duit dikeluarkan. Benarlah bila hati bahagia...duit boleh menambah lagi rencah kebahagiaan. Bahagia semua orang adalah bahagia sejati yang pasti berbekas dihati sebagai sejarah kenangan paling manis seumur hidup. Kutitipkan penghargaan terimakasih yang penuh kasih buat adik adikku..adik adik iparku..anak anak saudaraku..anak anakku..dan yang paling istimewa buat suamiku...puncak genting seolah menyatukan kembali hati kita bagi meneruskan bahagia mereka dan mengembalikan bahagia kita...terimakasih sayang...usahamu aku hargai dan tidak akan aku sia siakan....akan ku terus pimpin tanganmu...marilah kita sama sama meniti pelangi setelah puas kita berhujan, berpanas dan bertaufan.Mungkin bahgia ini milik kita abadi...insya Allah.