Wednesday, October 3, 2012

DUGAAN ada dimana mana: Cerita solat dan hand beg
Jam 3 30 petang 17 Zulkaedah 2012 hari Rabu iaitu hari terakhir untuk berpenat penat dengan kerja kerja program, hingga jam ini sarat kepala ditujah idea yang pelbagai dan selesai kerja kerja utama, barulah boleh diketengahkan untuk diulas dalam bentuk tulisan. Alhamdulilah sesungguhnya idea juga sebahagian PINTU PINTU REZEKI. Pertama kali dalam hidup, aku mencatatkan idea idea yang datang mengganggu ketika seang buat kerja kerja laporan projek dengan menulisnya dikertas kertas STICKY NOTES, satu idea satu note dan aku pastekan pada dairy kerja betul betul pada tarikh ianya keluar. Kata orang bila kita TENANG idea akan senang BERTANDANG menjengah lubuk fikiran, sebab itulah orang tenang boleh mencapai PRODUCTIVITI TINGGI. Yang dahsyatnya bila sedang kita menulis idea pertama, sejurus terkeluar idea kedua dan ketiga…masya Allah maha kaya tuhan yang sangat PEMURAH dan PENYAYANG.
Kita hidup dan lalui pelabagi situasi. Situasi lepas dan situasi sekarang, terkadang berulang dan terkadang situasi baru. Untuk orang yang suka mencipta pengalaman dan meluaskan penerokaannya pasti mendapat banyak ulangan situasi dan mampu membuat perbandingan yang dinamik. Menyebut pasal perbandingan, aku teringat dua situasi di masjid yang aku alami yang aku labelkan sebagai CABARAN ADA DIMANA MANA. Menunaikan solat terawih semestinya menjadi keseronokan setiap kali datangnya bulan Ramadhan untuk mereka yang mengerti kebesarannya dan untuk mereka yang sudah ditabiyahkan begitu. Seingat masa kecil dulu, solat Terawikh yang meriahnya hanyalah sebab kuih kuih yang pelbagai dihidangkan lepas solat, dan masa pergi solatlah peluang bertemu kawan kawan pada malam hari selain waktu sekolah.
Menjejak nikmat Ramadhan dan seruan terawikh tahun ini, aku masih mampu untuk mengadakan ruang ke masjid beramai ramai dalam bentuk program jejak Terawikh. Alhamdulilah Masjid Wilayah antara masjid pilihan kami kerana berada disana serasa seakan berdiri di Baitullah serta merta hati merasa sayu dan diri terasa kerdil lantas suara hati mendoakan pada Allah..sampaikan kaki ini dirumahmu satu hari nanti Ya Allah. Seperti biasa, acara berbuka yang sederhana, solat Maghrib dan seterusnya sambung untuk jamuan makan beramai dan kembali ke medan solat bila amsuk waktu Isyak. Diwaktu Isyak, aku duduk disebelah seorang perempuan muda, hati aku memuji, muda muda suka datang masjid bukan macam aku dulu. Bila tiba masa solat, orang sebelah meletakkan beg tangannya didepan seperti juga orang orang lain. Selesai solat Isyak sebaik member salam, adik disebelah terus mengapai begnya dan diletak diribanya sambil tangan tangan halusnya seakan mengelus ngelus beg tersebut. Pandangan mata aku tergangu aku perhati gelagat adik disebelah aku dan barulah aku perasan. Oooo BEG LV rupanya. Aku kembali menruskan kosentrasi wirid dan doaku. Seterusnya kami mendirikan solat terawikh sebanyak 8 rakaat, masya Allah setiap kali selepas memberi sala, adik tersebut mengulangi perbuatannya meriba begnya dan mengelus ngelus, menilik dan mengenggam. Rasa ingin ketawa dalam hati juga ada namun aku tahan dan cuba katakan pada diri jangan pedulikan dia.
Dalam perjalanan pulang aku terfikir, agaknya suka sangat dia dengan begnya, mungkin beg baru atau mungkin baru dapat hadiah bagai bermimpi. Agaknya apa doanya bila sujud didepan beg yang tidak sabar untuk diribanya. Sememangnya aku tiada jawapan pasti melainkan TANGGAPAN POSITIF mungkin dia baru balik kerja sebab itu bawa hand beg ke masjid dan kebetulan dapat beg baru yang sangat disukainya. Isu sebenar yang bermain dikepala aku sebenarnya KITA DATANG MASJID DENGAN TUJUAN BAIK masih diduga dengan situasi yang boleh menimbulkan SUARA HATI negatif, cebikan dan tanggapan negative. Alhamdulilah hingga hari ini aku terinagt situasi ini dan aku tidak jadikan ianya bahan ketawa sesama rakan sebaliknya aku mencari mengapa dalam USAHA USAHA KEBAIKAN kita terus berjumpa dengan insiden insiden MENCABAR kalau bukan ianya hanyalah UJIAN SEMATA MATA. Masjid tempat baik, dihadiri orang baik baik, niat kita baik, datang untuk ibadat namun perjalanan kita pasti ada dugaan juga. BAIK dan BERTUJUAN BAIK bukan bermakna tidak diduga, sebaliknya bagaimana kita menukar TEKANAN MENJADI TANGGA KEIMANAN. Ini baru masjid di Kuala Lumpur belum lagi Mekah Kota Suci Allah, semoga dugaan sebegini terus tidak menjadi KUDIS pada aku dan Allah terus mendidik aku dengan situasi situasi yang MEMATANGKAN DIRI.
ALHAMDULILAH sesungguhnya Allah maha mengetahui segala ISI HATI.