Wednesday, January 6, 2010

Buatmu Nana.....Rindunyaaaa


Sedari pagi lagi...fikiranku kosong sekosongnya. Tiada apa yang terlalu ku fikirkan dan tiada apa yang terlalu aku inginkan. Aku hnaya mengikuti jadual temujanji pelajar seramai 4 orang pada sebelah pagi dan dua orang pada sebelah petangnya. Akhir akhir ini kepala menjadi terlalu tidak productive. Entah mengapa. Sesekali idea datang untuk menulis juga terputus dan tergantung arahnya. Adakah aku stress??...mungkin ya!!! semenjak tiga hari ketiadaan Nana...aku tenang tapi kosong. Tennag kerana aku yakin nana sedang melalui hidup yang bermakna disana...kosong kerana aku kehilangan Nana buat seketika...dan kami hanya mampu bertemu dihujung minggu.

Aku tidak pasti adakah semua ibu ibu yang ditinggalkan anak ke asrama merasai sama seperti yang aku rasakan. Aku merenung gambar gambar Nana. Tulisan tulisan Nana...lukisan lukisan cartoonnya..memang anakku ini berbakat! sangat berbakat! darah seni mengalir dalam dirinya. Dia sangat bijak mendengar bunyi muzik dan mempertikaikan bunyi lagu. Dia sangat bijak menilai sesebuah lukisan dan potreat. Dia sangat mudah memahami dunia abstract...ahhhh Nana anakku....buah hati dan teman sejatiku. kesepian aku dirumah dan dipejabat menghimpit diri menjelang tahun baru. Tahun inilah tahun baru yang bermula dengan tekanan perasaan buatku. Aku ternampak senyumnya, aku terdengar gelak besarnya mengusik adik adik dan aku tercuit dengan rajuknya sesekali bila guruanku menyentuh hatinya. Semuannya ini menyebabbkan aku hilang seri dan keceriaan walau disisi teman teman . Ketawaku sudah tidak panjang kerana ada rindu yang sarat didalam.

Kita baru berjauhan dengan anak. Anak yang selalu bersama berbicara bahasa hati ketika sama sama mengharungi pahitnya realiti. Belum lagi berdepan dengan perpisahan abadi...perpisahan ke alam barzakh...pergi tidak kembali...arghhhhh tuhan janganlah aku diduga ketika ini. Aku tidak berdaya menempuhnya. Biginilah rasanya hati ibu yang kehilangan anak. rasa yang lagi berat bila kehilangan itu abadi dan secara tiba tiba. menangislah keluar air mata darah sekali pun waktu tidak akan terpusing kembali. Aku yakin saat dan ketika ini, anakku Nana juga sedang memendam rasa rindunya. Dia sedang berjuang demi masa depannya demi membina keperluan sahsiyah dirinya. Aku redha...dia anak yang sangat sennag dididik. sangat memahami suasana cuaca perhubungan ibu bapanya. Ada waktunya tegas dengan peraturan. Ada waktunya nakal memecah kesunyian bersama adik adiknya.

Lekaslah masa berlalu....pulangkan anak yang kurindui itu...aku masih tidak puas memeluknya...menghiburkannya...menghabiskan masa suka duka bersamanya...tuhanku panjangkan umurku untuk berbakti buat anakku ini sehingga dirinya kukuh terdidik dan kuat pegangannya...Amin!