Sunday, January 10, 2010

Gembira dan derita..ada dimana mana..


Arghhh rindu pada blog ini dan rindu untuk meluah dan menulis segaal bahasa hati dan perasaan ...apakan daya masa tidak begitu mengizinkan apalagi dengan masalah teknikal broadband dan note book dirumah. Hinggalah terbit peluang pagi ini.

Semlm buat kali pertama menghantar kembali Nana pulang ke Asrama. Tekun aku duduk dibangku asramanya menjahit lencana nya yang tertinggal...tidaks ampai satu jam selesai. dan sempat berkenal kenalan dengan kawan sebilik nana dan ibu bapa mereka. Very interesting!!! Nana berjaya mengharungi waktu waktu sukar begitu dengan mudah sekali hanya satu minggu adjustment time frame...she is really great girl!!! so proud of her. di petang itu juga, semmpat aku meyorot runggutan ibu bapa kawan kawan nana menurut pandangan anak mereka, dari sekecil kecil isu hingg sebesar besar isu yang mana langsung tidak menjadi isu pada anakku Nana. rahsianya ialah nana seorang yang berfikiran positive dan bersedia mengahadapi apa saja susah senang dan lebih mengutamakan tujuan dari halangan. syabas sayang...dalam diam diam aku amat bersyukur dengan Nana dan aku sempat berbisik padanya tolonglah kawan kawan yang masih lemas dengan perubahan dan terkial kial meyesuaikan diri...nana senyum sambil berjanji ok ma...lantas kucium pipinya sambil menyatakan selamat berpisah lagi untuk bertemu kembali.

Dalam perjalaanan pulang kerumah...kami menempuh waktu maghrib dijalanan entah mengapa tiba tiba aku menjadi seram sejuk..loya ..kepala berdenyut denyut..jantung dan hati terasa sakit bagai ada sembilu menikam nikam...terasa seolah olah mau terkeluar semua isi perut....aku berzikir tanpa henti hanya itu termampu dalam keadaan diri keuzuran. Aku mengerang kesakitan tearsa bisa bisa badan menghiris...bahana apa ini aku tertanya didalam hati. Aku cuba melawan dengan megatakan sakit dan sihat kuasa Allah..banayk kali sambil berzikir semampunya. Lantas aku menelefon adikku fatin dan memberitahunya...dan fatin menelefon bapakku.Sesamapi dirumah..sebagai mana dipesan bapakku..ambil sebaldi air dan duduk meghadap kiblat di depan baldi tersebut. Melalui telefon bapakku membaca surah surah yang sangat panjang termasuk ayat ayat lazim dan meminta aku menghembus pada air lalu diminum 3 teguk dan dibawa mandi. lalau aku terasa lega dan baring keletihan dan beransur pulih cuma sakit kepala menyebabkan aku terpaksa ambil panadol. Aku selalu rasa beart seluruh anggota badan..tapi aku kuatkan hati dan aku ingatkan ini semua hanya sekadar keletihan dan kesan tekanan yang aku hadapi. Bila aku cuba berurut 2 hari lepas barulah aku tahu bila mak cik urut memegang kaki dan tanganku dia membaca ayat menghalau syaitan dan aku termuntah. Perut terus bergelora....dan mak cik urut minta aku datang buat kali kedua dan minta aku ikhtiyarkan buang sesuatu yang telah melekat pada badanku...entahlah...aku akan cuba mengikut nasihatnya.

Hingga pagi ini, sengal sengal badan masih terasa..seram sejuk masih ketara..tetapi keyakinan dan keberanian hati yang membawa aku untuk terus menuju ke tempat kerja. Aku tidak mahu kalah dengan cabaran, aku tidak mahu rebah dengan kesakitan..aku perlu melawan dari dalam sambil mecari penawar yang termampu. Alhamdulilah pagi ni aku telah boleh bersuci dan Surah Albaqarah ialah assaranku waktu rehat nanti. Aku terus niat berpuasa sunat untuk hari ini sebagai jihad untuk melawan sesuatu yang cuba datang. Apa ..mengapa ..bagaimana..tidak perlu aku ketahui...bukankah takdir hidup kita ini terkandung masih banayak perkara dibawah pengeliahatn Allah sahaja..jadi aku akur..sesuatu yang aku tidak perlu tahu...aku tidak ingin mengusulkannya. Tugasku hanay melawan agak aku tidak terlalu lemah dan menjadi mangsa syaitan.

dalam sekelip mata ada bahagia..dalam sekelaip mata juga ada derita...hidup perlu diteruskan...hayati derita itu dengan tabah sakit yang datang pasti menguatkan lagi diri ni bila tiba masanya...semalaman aku hanya mampu merasai air mata yang berterabur dibantal...aku tidak tahu apa yang aku rasa cuma aku akur aku tidak laayak mepersoalkan sampai bila derita ini..sampai bila sengasra ini....sedang insan yang paling derita ialah rasululah...siapalah aku untuk meminta dikurangi sengsara....Aku Rehdha!!!!