Monday, December 7, 2009

Beza antara Intan dan Kaca.......

Melalui hari hari cuti sekolah menuju ke tempat kerja adalah satu suasana yang menyeronokan dan menjadikan kurang rungutan dan sengsara awal yang ditempuh pagi hari dijalanraya. Lengang, tenang menyemarakan perasaan bahagia menuju ketempat kerja. Dimalam hari pula, banayk masa tersendiri, inilah masa yang banyak diisi untuk meneonton DVD DVD yang benyak menyingkap pelbagai kisah hidup manusia. Selepas makan malam bersama Hibby dan Boboi, aku membelek belek dan meilih 6 DVD koleksi terbaruku dan tidaks abar untuk menonton apa yang tersirat disebalik sebuah kisah SALVATION.

Seperti biasa, aku memang membaca sepintas lalu sinopsis movie tersebut, jalan cerita dan persoanal yang agak kelainan akan terus mengundang minatku walau cerita tersebut cerita yang sangat lama. Apa yang menarik minatku awalnya pada sinopsis salvation ialah bagaimana seorang tua yang mempunyai isteri jatuh hati dan menemui cinta sejati dengan orang yang lebih muda dan apa yang mengikat mereka. Sepanjang menonton cerita itu, aku tersenyum , hati aku banyak menyokong perolahan situasi , perasaan , scene pada cerita tersebut dan aku berani mengatakan cerita tersebut memberi satu gambaran yang sangat real tentang apa yang dialami oleh seorang tua yang begitu memrlukan perhatian dan kasih sayang. semakin tua seorang lelaki, semakin tinggi keperluan kepada kasih sayang terutama dari pasangan mereka.
Benarlah dalam mana mana perkahwinan sekali pun, sukar sebenarnya mempertahankan CINTA. Apalagi kalau sudah terlau banyak pengkhianatan terlalu banyak keterlukaan. Dan kadang kadang tanpa sebarang sebba yang munasabah pun CINTA itu boleh hilang hanya kerana sikap masing masing berubah reaksi kepada persoalan hidup yang ditempuh.Movie ini mebuka mindaku untuk menerima hakikat...Cinta tidak mengenal usia, usia hanyalah angka, Cinta akan senag melekat dihati bila kita bertemua dengan sesuatu yang semakin jelas dan dekat dengan keprluan hati masing masing.

Selama ini yang terlekat dikepala dan minda ini adalah hasil perkataan dan kenyataaan orang orang disekelilingku. Mesti dapatkan yang muda, handsome, kaya, baik yang tidak pasti baiknya..terlalu dasar dan sukar difahami secara terperinci hinggalah aku melihat secara dekat bagaimana sesebuah rumahtangga hancur, bagaimana sebuah hubungan berakhir, bagaimana sepasang suami isteri yang sangat berbeza orientasinya meneruskan dalam kesengsaraan untuk terus hidup bersama.Bermacam macam acuan, bentuk dan jalan ceritanya dan yang pasti semuanya tersendiri. Merenung semua ini, aku banyak berfikir dan bertanya, bagaimana kita ingin menilai sebuah permata kalau kita tidak betul betul menerokai kehebatan kisah kaca. kerana beza antara kaca dan permata hanya mereka yang mehami kepalsuan kilauan kaca sahaja mampu mengelakkannya.
Justeru itu, sebenarnya aku rasakan tiada jalan singkat dalam hidup ini, semuanya berliku dan berpenjuru, penuh dengan jatuh dan bangun sebagai ukuran keupayaan diri kita untuk terus berjuang menerokai sebuah erti kehidupan dari pelbagai kaca mata dan pendedahan. Meneruskan hidup tidak semestinya dari begitu sempurna,tiada istilah sempurna selagi kita tidak melalui satu tempoh yang sangat panjang dan bisa diuji dengan pelbagai onak dan duri. Pada satu tempoh masa, kita pasti akan mengerti apa yang kita mahu dan kita berani untuk memilih sebuah nikmat hidup yang alalh sediakan buat kita sebagai ganjaran segala kesabaran kita selama ini. Insya Allah.