Tuesday, May 10, 2011

tanpa MU siapalah AKU !


Hari ini seakan OVER FLOWING ideas buat aku hinggakan terasa kepala seakan senak.Semua planning kulalui detik demi detik dan sesekali terganggu dengan lintasan idea kerana itulah sentiasa kena siapakan satu note untuk mencatat apa saja yang terlintas...aku yang sudah tua untuk meletakkan semuanya diminda atau idea datang mencurah curah bila banyak limiting belief direframmingkan.

2 konsep paper ditahap separuh siap hanya meneruskan pada lampiran tarikh dan budget. Namun part penting yang agak sukar dalam process drafting ideas untuk meyakinkan Bos kenapa programme itu perlu. Alhamdulilah dan semestinya esok bakal diteruskan dan aku harus EARLY ARRIVE HABIT at my office. Kerja kerja juga banyak terganggu dengan panggilan telefon kepada speaker dan dari speaker. Hingga sekarang masih menunggu jawapan speaker yang dicadangkan setelah Aksyah terpaksa menolak perlawaan untuk programme lantaran commit dengan Hypnosis Course. satu programme yang aku sangat berminat tapi apakan daya ada lebih dari 3 faktor utama untuk aku sign tanda ingin menyertai course itu antaranya keewangan, masa dan bayak sangat TO DO LIST yang perlu dikejar dan tidak boleh ditangguh lagi.

Menjelang pukul 4.45 petang bila mood aku sudah mula reflect pada solat asar yang bakal didirikan, seorang sahabat dari bahagian lain datang bertandang sambil bertanya urusan CONTACT. Contact yang aku ada. Semenjak pagi tadi hingga hampir waktu pulang situasi kerja hari ini banyak berkisar pada Tragedy Contact. Contact yang gagal aku dapatkan atas banyak sebab lantaran kelalaian diri untuk mempertahankan CONTACT.

Kita lalai kerana kita tidak melihat dan merasai BAGAIMANA PENTINGnya sebuah contact. Come to me suddenly semenjak akhir akhir ini Contact sangat penting. Come to me to raelise how contact can make a big dream to reality. Pentingnya CONTACT. Bila tidak melihat kepentingan, tidak merasai kepentingan, tidak mendengar tentang kepentingan maka kita hanya akan mencari contact bila kita ada HAJAT TERSENDIRI sahaja which is terlalu SUBTLE atau fragile malah bersifat situasi. Ini antara punca kemunduran diri. Ini antara punca gagal untuk bertindah ON TIME. Ini antara gagal dan membuang masa.

Bila Contact hanya disimpan ditelefon bila telefon bertukar atau malangnya bila telefon HILANG Tiba tiba dunia terasa GELAP dan tergapai gapai mencari dan cuba trace semula. Mungkin kita beruntung kalau kita menyimpan kad kad yang kita dapat dari CONTACT yang kita temui disatu kad book yang kita simapn disatu tenpat khas. Malah mungkin lebih efficient bila kita memiliki satu BUKU TELEFON IKUT ALPHABET yang boleh mencatatkan nama dan no tetefon serta alamat CONTACT kita. langkah ke3 barulah simpan ditelefon dengan menyertakan Kod rahsia dimana perjumpaan pertama dgn CONTACT itu untuk mebantu mengingatinya. Tip ke3 ini sempat saya perhatikan kawan baru saya Raudah yang begitu PRO dan excellence dalam dealing dengan contact dan Customer. I really admire her!!

Saban hari kita terasa masa sangat cepat berlalu. Terkadang terasa seakan tidak terkejar. Tearsa seakan ada HAMBATAN waktu ini nak capai, itu nak pegang dan akhirnya semua tak terbuat. Aku percaya semua ahmpir mengalaminya. menjelang 2011, aku mula perasan aku sangat memerlukan BUKU CATATAN walau aku ada Iphone. Catat diiphone tidak sama catat dibuku dan satu buku ada semua untuk dalam handbeg dan satu buku dipejabat untuk KHAS kerja dan satu buku dirumah untuk khas KERJA RUMAH dan hal peribadi. Alhamdulilah at the end of the day and week and at the end of the month semua catatan ini bukan saja memberikan satu MOTIVATION untuk seterusnya malah ia juga memberi KEPUASAN DIRI dan mencetuskan flowing ideas yang semakin banyak. kepala sekarang sudah tidak mampu menyimpan banyak benda bukan sebab lupa tapi inginkan MANAGEMENT yang lagi kemas untuk menghambat keperluan kerja yangs emakin LUAS dan masa yang terasa semakin CEPAT.

sambil bercakap dengan kak Seri tadi tiba tiba datang sebuah idea berkenaan RELATIONSHIP. Aku melihat dari pengalaman peribadi dan session in any relationship the basic thing is AGGREMENT. As long as the agreement is there, life can cater for both or more who are invole in the form of relationship. Aku tidak pernah melihat atau membaca kenyataan ini dan ini hanya aku tersedar dari pemerhatian sendiri atau mungkin Conscious understanding of Unconscious process seperti yang jelaskan sam dalam power coaching programmenya malam khamis lalu. banyak pengalaman harian aku relate dengan penceritaan sam..dan satu yang paling TERHARU ialah sam pernah mengalami satu pengalaman yang sama dengan aku disatu ketika ada org berkata...awak seorg yang PENTING suatu masa nanti kerana awak mampu menjadikan DUNIA ini sebuah tempat yang SELESA..aminnnnn Alhamduliah dapat aku rasakan semenjak aku menolong mak ALL OUT rezeki terjah dalam hidupku PELBAGAI BENTUK.

Ya ALLAH tanpamu SIAPALAH AKU SELAMANYA.