Friday, August 13, 2010

Redhailah..jika begitu takdirnyaaaa...


Jumaat datang lagi...tapi kali ini kedatanganannya di bulan ramadahan yang mulia ini buat kali prtama..dan aku menyambut hadirnya ramadhan dan Jumaat kali ini dengans erba sederhana dek kerana keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan akus eketika untuk bergerak aktif. Rindu untuk menikmati sembahyang terawikh di masjid...mujulah masih mampu mneydiakan menu sederhana buat suami dan anak nak setaakt 2 hari dalam ketidak sihatan diri ini. Alhamdulilah.

Hari ini bersempena programme Jejak Terawikh yang aku anjurkan untuk pelajar...inilah permulaan aku menjenguk masjid untuk bersolat terawikh. Terasa agak terlambat dan terasa agak ketinggalan. Di kesempatan ini juga aku ingin memohon pelajar ku mebacakan yasin buat arwah adinda ku Azman dan nendaku Tuan Syrifah bt Tuan Tengah sebagai tanda CINTA HATI ku yang tidak berbelah bagi lagi buat keduannya...aku amat menghargai pengalaman bersama keduannya dalam gurau dan tangis kami.

Dua hari berpuasa juga ..dalam kepala yang teramat sakit, aku begitu tegas mengatakan pada Hararz anakku yang kuat makan itu untuk menjadi KUAT melawan nafsu. Harraz begitu lemah dengan nafsu makan...tengoklah badannya. Dek kerana terlalu lapar dihari pertama abangnya pantang salah sikit...di lemparnya kapal terbang ke dahi abangnya...uhhhh garang betul dia bila lapar persis bapak aku. Tapi hari pertama dia berjaya...begitu jugak semalam hari kedua...hari ini hari ke 3 insya Allah..dia tidak akan buat hal...hari ini giliran suamiku menjaga dan mengatur mereka. Mesti ada rancangan istimewa yg ayah mereka lakukan untuk membuatkan mereka tidak terasa KETIADAAN aku ibunya.

Aku merasa tenang di pejabat hari ini...dan sesekali berbincang dengan pelajar..mata masih etrasa bahang gatalnya...badan masih seram sejuk. petang nanti Na akan mengikuti programme aku..sekurang kurangnya adalah teman untuk bebrual didalam kereta. Aku bakal menjejaki bas dari university ke masjid PUTRA JAYA. Aku rindukan satu perasaan yang dirasa oleh ibu ketika menyediakan rezeki buat keluarganya berbuka...seronok je perasaan itu...terasa dalam rasanya dan tidak mampu digambarkan dengan kata kata.

Malam ini aku kena fikirkan agenda sahur anak anakk...ayam masih ada didalam peti...nasi goreng mungkin pilihan terbaik...kami bakal bersahur berlima...rindu pada anak sulungku Nana yang pertama kali berbuka di asrama untunglah hari ini ayahnya habis ekrja awal untuk menejmputnya pulang ke rumah. mesti dia agak kecewa mama pergi Solat terawikh dengan students UIA...sebab saban tahun dia antara peserta programme manis berbaju kurung mengikut kakak kaka siswi berkumpul di masjid.Aku memang rindukan Nana!!!.

Sesekali menejngah ke jam ditangan...lagi setengah jam pukul 4. pelajar masih tidak datang untuk interview...beginilah bila kita ready mereka tidak segera...sebaliknya bila kita sibuk..bertali arus mereka sampai...sighhhhhhh. jemu menunggu nasib baiklah ada ruang untuk berblog. Gunakan ruang selagi ada.Apa pun hidup kena lalui dengan sabar dan sentiaas ingat keadilan yang Allah janjikan....

Aku masih meneka permainan manusia yang merujuk pada aku walau ada kalanya aku tidak suka. Siapa aku untuk menolak luahan mereka...yang berupa ILMU baut aku...Kisah mereka kajian buat aku..pertikaian mereka sources Kommunikasi buat aku...ahhhhaaa...mungkin orang lain melihat aku peliak..tapi aku tak pernah rasa buang masa..orang yang meras buang masa itu ialah mereka tidak melihat apa apa disebalik semuanya...aku melihat banyak peluang disebalik perkongsian orang dengan aku cuma terkadang LETIH herana manusia ini ramai yang bersifat mengikut persaaan lebih dari andaian Akal kerana itulah walau mereka sudah boleh membaca hasil dan keputusannya dek kerna perasaan semua itu dilewatkan dan masih menunggu dab menunggu akhirnya sudah pasti kecewa sendiri....mungkin tidak ramai yang faham hakikat sebenar jodoh pertemuan dimuka bumi ini...CINTA tidaks emestinya berkahir dengan Jodoh...cinta terkadang pertemuan sementara....kalau ada jodoh panjang..kekal lah cinta itu..malah masih lagi diduga....dalam meneruskan hubungan yang panjang kita tidak boleh hanya mengharapkan manis seblaiknya kena lalui semua suka dan duka biarlah MANIS itu hnaya berada dihujung cerita.....

Aku tersenyum sendiri melihat gelagat insan insan ini...kalau kita sering menipu memang kita akan takut orang lain menipu kerana ikita sebnarnya takut dengan bayang bayang sendiri. Dalam banyak keadaan kehidupan sering memperlihatkan pada renungan diminda ini...oarng baik pasti akan bertemu orang baik...dan seseklai orang baik bertemu orang tidak baik ada tanggungjawab disebaliknya yang perlu dilaksanakan...Begitulah seadanya kita...hanya menumpang dibumi ini buats eketika...tidak usah berhrap terlalu lebih ...tidak usah banyak merintih...REDHAILAH...jika itu takdirnya...satu hari akan aku abadikan kisah mereka disini...kisah PUM dan Jimmy...