Wednesday, December 2, 2009

Terluka, Melukai dan Dilukai....


Semalaman terllau sukar untuk aku melelapkan mata ini. Puas kupujuk hati terimalah hakikat, tiada manusia sempurna, bukan semua persoalan hidup boleh diselesai dengan segera. namun mata ini tersu kekerasan serta leher dan bahu kekejangan, sakit. Aku tahu inilah kesan stress yang berlaku pada tubuh badanku walau aku cuba menangkisnya sedaya upaya. Kupujuk mata aku bayangkan air terjun, deruan ombak, bunyi burung, segala yang berkait dengan Alam dan tiba tiba aku terdengar bunyi jam sudah pagi rupanya. Kitanya berhasil process pembayanganku. Alhamdulilah.

Hujan renyai pagi khamis ini, Alhamdulilah aku sihat dari hari hari sebelumnya tapi jalan raya agak sesak dan aku pasti terlambat sampai kepejabat. Aku cuba mengsongkan hati dan fikiran yang aku ingat cub aingat aku ada kesibukan dan Dave pun sangat sibuk minggu ini.hehe..dalam hati ketawa kecil mengenangkan perbualan telefon 2 malam lepas. Sekurang kurangnya kami cuba mencipta bahagia diruangan yang terlalu terhad.

Aku terkenangkan beberapa perkara sambil meyiapkan kerja kerja awal pagi ini. Aku teringat apa yang aku fikir semalam, antara terluka, melukai dan dilukai. Aku sekarang sangat terluka dan dilukai mungkin aku tidak menyedari aku juga da melukai. Aku amat hargai kehadiran kawan walau siapa pun mereka. siapalah aku untuk melebelkan manusia jauh seklai untuk meghukum mereka. tapi sahabat yang datang dalam hidup ini yang banyak membawa kebahagiaan amat mengharukan hatiku. Trellau sukar untuk aku berterimakasih dengan penghargaan itu.Tidak kurang jugak sahabat yang aku sendiri tidak pasti adakah ini sahabat sejati atau seorang kawan yang sedang menggunakan aku. Ada apa pada diriku untuk digunakan aku terasa tiada apa yang memangil mereka untuk menggunakan aku.

Namun ada waktunya aku amat keliru, jalan yang jelas terbentang luas kenapa jalan yang membawa issue menjadi pilihan seseorang. Kenapa ada manusia suka menimbulkan syak wasangka orang lain pada kawan baiknya sendiri.Binggung aku dibuatnya. Aku tidak mahir untuk mebaca teori dengki khianat kerana plot theori itu tidak pernah menjadi panduan hidup aku. Sebaliknya sebagai seorang kawan baik aku amat terluka. Terasa diri diperbodohkan. Terasa diri terlalu naif dan boleh dihin adan di pijak oleh orang lain. Aku sedang menahan hati terteakn dan jiwa terluka dengan perbuatan seorang sahabat yang aku anggap seperti kakak sendiri. Mungkin ini ynag sepatutnya aku terima sepadan dengan kesilapan aku selama ini. atau aku seorang yang sangat naif dan tiada ketegasan.
Memang banyak sahabat yang membawa kenangan manis, tetapi sahabat yang mendatangkan racun juga terkadang boleh mebuatkan kita terduduk dek sikap dan caranya yang kita sendiri tidak faham sengaja atau buta menafsir kesan sebaliknya.

Betullah kata orang, manisnya madu boleh mejadi racun kalu tersilap aduan. manisnya sesuatu bukanlah tafsiran sebuah hakikat seorang insan. Aku tidak mengharap apa apa yang aku tidak perlukan. Kalau sekadar kepura puraan silalah berundur dari hidup ku. Biarkan aku sendirian. hadirmu selama ini bukan aku undang tetapi sekadar megambil hatis esama teman walau akhirnya hati ini rupanya menjadi bahan tikaman belati tajam penuh kejam dan tiada peri ihsan setiakawan yang sepatutnya.

Kita hanya mampu SUJUD...biar manusia buat apa saja asal Allah masih menerima kita walau seburuk mana pun hamba ciptaannya ini.