Saturday, March 31, 2012

Insan LUAR BIASA


Hari in hari TERAKHIR dibulan March 2012. hanya kerana kebetulan menemani Kak nana buat assignment, sempatlah aku berblog seketika. Seminggu ini agak sibuk dan berterabur, langsung tiada masa untuk mengunjungi blog atau menulis diiphone terlbih dahulu. Alhamdulilah atas kesibukan Kak Nana hari ini aku berpeluang sementara menunggu waktu Asar untuk solat Asar dan bacaan Surah Al Rahman.

Banyak rancangan GAGAL semenjak semalam bila petang semalam aku menerima sms dari Pak Wan untuk menghulur baju Hard Rock Cafe Jakarta. Aku doa dalam hati mintak mintaklah pukul 9 mlm keatas, aku ingin meneruskan kuliyah maghrib yang memperdengarkan tafsir surah Al Kahfi yang sememnagnya selama ini aku tercari cari. Dalam 20 minit berlalu, aku kgusyuk mendengar cerita Nabi Khaidir dan nabi Musa, tiba tiba mesej berbunyi,"Kita jumpa di Starbuck kat The Mall dlm pukul 9" alamak the mall tu kat KL, kalau aku tak bersiap sekarang tak sempat, lalau aku dan kak nana terus keluar dari masjid untuk pulang bersiap. KL macam biasa malam hari pun jem, dalam 9.40 baru aku sampai di the mall, sempatlah aku minum minum dan berborak dengan Pak Wan sambil mendapatkan baju yang aku tunggu itu. What a nice choice and great taste...dia memilih warna hitan yang ada bling bling...saiznya cukup padan dengan aku. Aku pulang penuh rasa gembira tambahan lagi berborak isu politik negara dengan pemandu teksi melayu yang baik hati. Alhamdulilah aku selamat, kalau bukan kerana BAJU tu aku tak pergi kalau setakat jumpa aku tak pergi tapi disebabkan aku sudah termalu kerana membatalkan trip ke Medan at a very last minute. kita tidak boleh mungkir janji, tapi atas ketentuan tak jadi itu aku sangat gembira. Aku tertidur dalam hati menyanyi nyanyi kecil, badan pun terasa segar bila bangun apa lagi selepas 1 jam senaman pada petang semlm, cuma kaki terasa sakit2 sebab sudah lama tidak exrecise.

Alhamdulilah pagi ini, minda yang segar ini membawa aku pada penghayatan bacaan bahan bahan psychology dengan penuh focua. The art of getting along with people...aku suka buku ni dan aku suka spent time dgn anak dikedai buku dan dipagi hari sambil breakfast...kami ambil masa 3 jam disitu sebelum keluar meneruskan TO DO LIST dan pulang tepat jam 12 tengah hari. Flu melanda diri, ini gara gara tidur lewat de kesan coffee lattee yang diorder oleh pak wan. Aku terjaga pun agak lewat ...hampir terjerait sebab ingatkan hari kerja...Ya Allah...ampunkan aku lantaran tidak sedar ketika dalam tidur yang nyenyak itu. Aku tunai solat zuhur agak lewat hari ini dan terus keluar makan tengah hari, bacaan al dukhan belum terbuat lagi...aku sedang merangka waktu yang sesuai utk bacaan mathurat...kalau boleh 2 kalis ehari..atau at least sekali sehari...semoga ada peluang untuk memulakan semula bacaan mathurat itu...banyak kekuatan mathurat yang tidak boleh diketepikan. ya tuhanku pilihlah aku sebagai hamba mu yang berkesempatan menikmati sepenuhnya hari hari dalam linkungan kasih sayang dan kehebatna mukjizat kalam kalam mu.Aminnn

Untuk semlm hari dan hari esok, aku sah siapkan guideline plan to do sebab otak akus emakin hari semkain tidak mampu meletakkan seua benda, kena tulis baru agak tersusun, dan biasalah ada beberapa pengubahsuaian last minit hanya kerana memebri laluan kepada hak dan keperluan insan insan yang terlibat dalam hidup aku. Seperti petang ini tak ada dlm plan list, tapi dek kepeningan kak nana utk menyiapkan homeworknya, agenda padang digantikan dengan internet. kalau tak aku perlu kepadang menyambung aktiviti semalam, dan terus ke masjid untuk solat maghrib dan isyak berjemaah dan sekaligus mengikuti kuliah tafsir anjuran pihak masjid. hanya Allah yang tahu, bagaimna bahgianya hati bila jiwa terisi, nilah ubat sebenar yang aku temui, inilah jawapan yang Allah sediakan atas apa yang aku alami, dan aku percaya Allah lebih menyayani aku lebih dari orang lain menyayangi aku, kerana itu aku lebih bersedia untuk berkoraban kerana Allah, mendahulukan syriat dan menegakan kewajipan dalam beragama dari teori teori kehidupan yang diperdengarkan hasil kajian manusia. Alhamduliah, sedikit sebanyak cerita semalam sudah aku ketepikan dan LUPAKAN TERUS. Aku berpesan pada diri JANGAN PANDANG BELAKANG lagi..terus tuju kedepan, aku sudah menyerahkan pada ALLAH atas segala yang terjadi dan tasa apa yang TERKESAN, atas segala CEMUHAn yang dilemparkan...mereka semua manusia biasa...yang CEPAT MELATAH..teringat kata kata JA...Insya Allah kak za SYURGA untuk insan insan LUAR BIASA.

Alhamdulilah aku sering dikirmkan Allah kawan kawan SEJATI yang penuh memberi penghayatan rasa atas apa yang aku ALAMI..ya Allah kau muliakanlah mereka kerana mereka pernah MEMBAHAGIAKAN aku..aminnnn